22 helden en 13 propvolle vuilniszakken

Zondag 8 oktober, de dag na de feesten rondom Alkmaars Ontzet, gingen 22 vrijwilligers op supboards de grachten op om troep uit het water te halen. Een zeer succesvolle actie want er is ruim 100 kilo aan zwerfafval verzameld. Dit is een, inmiddels terugkerend, initiatief van El Kombi Sup in samenwerking met Stadswerk072 en Actief Talent.

Peddels, netjes en afwasteiltjes
De vrijwilligers gingen zondagochtend het water op met supboards, peddels, netjes en afwasteiltjes om het drijvende afval op te vissen. Daarbij werden zij ondersteund door Actief Talent die met een bootje meevoer zodat daarin het afval kon worden verzameld. De vangst bedroeg dit keer 13 propvolle vuilniszakken (met ruim 100 kilo afval), 1 fiets, 1 verkeersbord, 2 houten palen, 1 klapstoel,1 fietswiel, 3 Desperado’s discoringen,1 stofzuigerstang, 1 ph-test en 1 houten kastje.

Succesvolle samenwerking
Het opvissen van zwerfafval na grote evenementen is inmiddels een terugkerend fenomeen. Ervaring leert dat de Alkmaarse grachten na feesten als Koningsdag en Alkmaars Ontzet, vol drijven met zwerfafval. Dit was voor Nanda van den Ham van El Kombi Sup destijds aanleiding om het initiatief op te tuigen waarbij zij met vrijwilligers al suppend door de grachten gaat. En wat haar betreft gaat dit nog veel vaker gebeuren, want ‘Potverdorie, het is gewoon een feestje om met deze helden de grachten schoon te maken!’, aldus een enthousiaste Nanda.

Vanuit Stadswerk072 zullen we deze SUP IT UP-evenementen voorlopig zeker blijven ondersteunen! En mocht je interesse hebben om een keer mee te doen, volg Nanda van den Ham op facebook!