Loopt uw gootsteen, toilet of een ander afvoerputje in uw huis niet goed door? Dan is het belangrijk om te achterhalen waar de verstopping zich bevindt. De verstopping kan zich op uw perceel bevinden of in het gemeentelijk riool zitten. Schakel om dit te achterhalen een betrouwbare loodgieter in.

Waar zit de rioolverstopping?
Doet de verstopping zich op één plek voor? Probeert u dan de locatie waar de verstopping zich voordoet, te ontstoppen. Loopt het water op meerdere plekken in uw woning niet goed door? Dan bevindt de verstopping zich mogelijk niet in uw woning, maar in het gemeentelijk riool of in het gedeelte tussen uw woning en het gemeentelijk riool. Om daarachter te komen, moet u het ontstoppingsstuk (laten) opgraven. U kunt hiervoor een loodgieter inschakelen voordat u een melding maakt bij Stadswerk072.

Ontstoppingsstuk opgraven
Het ontstoppingsstuk ligt meestal bij de perceelgrens, net op uw grond of op de grond van de gemeente. U kunt bij Stadswerk072 een schets opvragen van de locatie van uw ontstoppingsstuk. Stuurt u hiervoor een mail naar info@stadswerk072.nl.

Zit de verstopping binnen of buiten mijn perceel?
Als het putje vol water staat, bevindt de verstopping zich buiten uw perceel. Als er geen water in het putje staat, bevindt de verstopping zich op uw perceel. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het verhelpen van de verstopping. 

Malafide loodgietersbedrijven
In de regio Alkmaar zijn loodgietersbedrijven actief die veel te hoge tarieven berekenen voor het verhelpen van een verstopping. Tot wel 800 euro of meer, met de mededeling dat de verzekering of de gemeente die kosten vergoed. De gemeente vergoedt de kosten van verstoppingen op eigen grond nooit. Deze malafide bedrijven komen op Google als eerste naar boven als u zoekt op
'verstopping afvoer' of soortgelijke zoektermen.

Schakel bij een verstopping op eigen grond (en dus voor eigen rekening) een loodgietersbedrijf in dat lid is van de branchevereniging Techniek Nederland.