homepagina  >  Plaagsoorten

 

 

PLAAgsoorten

 

In Alkmaar kennen wij verschillende plaagsoorten voor het groen. Het is belangrijk om de Japanse duizendknoop, de reuzenberenklauw, de watercrassula en de processierups te bestrijden. Hier hebben we uw hulp bij nodig! Treft u een van de onderstaande planten of de processierups aan? Geef de locatie dan aan ons door via groenbeheer@stadswerk072.nl.

Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een zeer snel groeiende uitheemse plantsoort. De wortels zijn sterk en kunnen schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Daarbij overwoekert de Japanse duizendknoop alle andere planten en struiken. Daarom is het van belang deze te bestrijden.

 

U herkent de Japanse duizendknoop aan:

  • De groene stengels met roodachtige vlekjes;
  • De verschillende zijtakken met bladeren aan de stengel;
  • De grote, lichtgroene en hartvormige bladeren;
  • De witte bloemen in augustus en september.

 

De locaties waarvan bekend is dat de Japanse duizendknoop er groeit, markeren wij met een paal met blauwe kop. Kijk op de kaart hieronder voor de exacte locaties.

 

Ziet u de plant op een plek die hier niet tussen staat? Geef de locatie dan aan ons door via groenbeheer@stadswerk072.nl.

 

Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en kan wel 3 tot 5 meter hoog worden. Tussen juli en september heeft de plant grote witte bloemen met enorme bladeren. De plant is vooral langs wegen en spoorlijnen en in tuinen en bossen te vinden. Aanraking kan voor ernstige huidirritatie zorgen waarbij soms zelfs brandwonden en blaren ontstaan.

 

Processierups

De processierups is niet alleen een gevaar voor de eiken, maar ook voor de volksgezondheid. De rupsen maken nesten op de stammen of takken en aan de voet van de bomen. Vanuit de nesten gaan de rupsen in optocht naar de toppen van de takken om de jonge bladeren op te eten. Past u tijdens de zomermaanden goed op voor de giftige brandharen van de rupsen, want deze kunnen zorgen voor een allergische reactie.

 

Watercrassula

Watercrassula is een exotische waterplant die lastig te bestrijden is. De plant vermeerdert zich makkelijk en snel en kan ondiepe plassen en sloten volledig overwoekeren. De watercrassula verdringt zo andere planten en leefruimte voor dieren en ook voor de waterhuishouding heeft de plant gevolgen.