Steeds meer hondenbezitters van de gemeente Alkmaar houden zich aan de opruimplicht. Om het opruimen van de uitwerpselen makkelijker te maken zijn 150 zogenaamde hondenhaltes geplaatst. Deze worden nu voorzien van 100% biologisch afbreekbare poepzakjes.

Hondenhaltes
De 150 hondenhaltes in de gemeente Alkmaar bevatten tot dusver plastic, papieren of kartonnen zakjes waarmee hondenbezitters de uitwerpselen van hun viervoeter kunnen opruimen. Jaarlijks worden bij de 150 haltes naar schatting 5 miljoen plastic en 1 miljoen papieren en kartonnen zakjes uitgegeven.

Milieu
Door verschillende oorzaken komen deze zakjes nog weleens in het milieu terecht. Daarom is besloten om alle hondenhaltes te voorzien van 100% biologisch afbreekbare poepzakjes. Het is natuurlijk nog steeds de bedoeling dat hondenbezitters het zakje met uitwerpselen in de afvalbak gooien. Maar mocht er onverhoopt toch een zakje in de openbare ruimte terechtkomen, dan is het minder belastend voor het milieu.

Hondenpoep
Wethouder buitenruimte Marcel van Zon is blij dat steeds meer hondenbezitters zich houden aan de opruimplicht: “Dat steeds meer mensen de poep van hun hond opruimen is goed nieuws! Hondenpoep is één van de grootste bronnen van ergernis voor bewoners. De gemeente vindt het daarom belangrijk om het opruimen ervan te faciliteren”. Zo kunnen bewoners bij vervuiling contact opnemen met de gemeente met het verzoek de hondenpoepzuiger in te zetten.

Losloop- en verbodsgebieden
Op de site van de gemeente Alkmaar vindt u plattegronden met een overzicht van de gebieden waar honden mogen loslopen en waar ze niet mogen komen.

Heeft u ideeën of suggesties?
Deze kunt u mailen naar honden@alkmaar.nl