Kauwgom op straat is een doorn in het oog voor vier studenten Technische Bedrijfskunde van Hogeschool Inholland. Met de GumVote, een bord waarmee men met kauwgom kan stemmen op een stelling, willen zij het milieubewustzijn van de Alkmaarders vergroten. Vrijdag 8 november was wethouder buitenruimte Marcel van Zon aanwezig bij de plaatsing van het eerste bord in de Langestraat.

Stemmen met kauwgom
Begin september zocht team GumVote de samenwerking met Stadswerk072, die met het programma Schoon Alkmaar zelf al verschillende acties ondernemen om zwerfafval tegen te gaan, om Alkmaar gezamenlijk nog schoner en leefbaarder te maken. Door te stemmen met kauwgom helpt de bezoeker de straat schoon te houden en kun je je mening geven over een stelling. De eerste stelling waar op gestemd kan worden is: ‘Evenementen in Alkmaar moeten gebruikmaken van statiegeldbekers’. Door je kauwgom weg te gooien in de eens of oneens stemkoker breng je een stem uit. Gemeente Alkmaar is erg benieuwd naar de uitkomsten van deze publieksstemming en zal deze meenemen in het onderzoek naar statiegeldbekers. Een stem uitbrengen kan bij een van de GumVote borden in de Langestraat (ter hoogte van Rituals), op het plein voor station Alkmaar of in winkelcentrum De Mare.

Upcycling tot nieuwe producten
Het GumVote bord is gemaakt van oude verkeersborden en duurzame materialen. De volle stemkokers worden door team GumVote ingezameld en door middel van upcycling gerecycled tot nieuwe waardevolle producten.