De bomenploeg van Stadswerk072 is weer begonnen aan de jaarlijkse grote onderhoudsbeurt van het bomenbestand in de gemeente Alkmaar. Dit betekent onder meer dat er de komende periode verschillende bomen worden gekapt. Uiteraard alleen als hier noodzaak voor is. En, voor elke boom die gekapt wordt, wordt een nieuwe boom terug geplant.

Kappen alleen als het moet
Het onderhouden van het bomenbestand in de gemeente houdt onder meer in dat er ieder jaar een aantal bomen gekapt moeten worden. Welke bomen sneuvelen wordt bepaald tijdens een inventarisatie door de bomenspecialisten van Stadswerk072 die geschoold zijn in het waarnemen van ziektes bij bomen of aantasting  door een parasitaire zwam. Hiernaast moeten bomen soms ook gekapt worden omdat ze te dicht op elkaar staan of omdat ze zwak zijn en door hun instabiliteit een veiligheidsrisico vormen. ‘Een boom wordt alleen gekapt als het echt nodig is. We zijn zuinig op ons bomenbestand.’ aldus Richard Verschoor, bomenspecialist van Stadswerk072.  

Voor iedere gekapte boom een nieuwe
Het principe van de gemeente Alkmaar is dat voor iedere gekapte boom een nieuwe wordt geplant. Daar waar mogelijk gebeurt dit op dezelfde plaats als waar de gekapte boom stond. ‘Door de ondergrondse infrastructuur is het helaas niet altijd mogelijk om de nieuwe boom op precies dezelfde plek te planten.  Zo mogen er tegenwoordig geen bomen geplant worden nabij kabels en leidingen om te voorkomen dat het wortelgestel schade aanricht. Als herplanting niet mogelijk is, wordt gezocht naar een andere plek in de gemeente om een boom te planten’, licht Verschoor toe.

Beste tijd van het jaar
Het winterseizoen is een ideale tijd voor het verwijderen van bomen. In deze tijd van het jaar zitten er geen bladeren aan de bomen waardoor het volume aan de takken bijna de helft kleiner is. Dit maakt het kappen in de winterperiode makkelijker en goedkoper. Vanwege de gunstige bodemtemperatuur is dit ook de beste tijd van het jaar voor het aanplanten van nieuwe bomen. Verschoor legt uit, ‘Nieuw geplante bomen maken onder deze condities direct haarwortels aan vanwege de goede temperatuur van de bodem. Zo heeft de boom in het voorjaar jonge wortels klaarliggen voor het opnemen van vocht om zijn bladeren te kunnen laten ontluiken. De bomen die we planten in het voorjaar hebben simpelweg wat meer verzorging nodig in de eerste periode.’

Zorg en aandacht
In de eerste twee á drie jaar na aanplant geeft Stadswerk072 de jonge bomen tijdens droge periodes water. Daarvoor zijn verschillende methoden. ‘Uitgangspunt is om het water zo dicht mogelijk bij de kluit te houden zodat het niet wegspoelt naar naastgelegen gras of beplanting’, stelt Yvonne Houten, senior voorvrouw bij Stadswerk072. Het bomenonderhoud in de gemeente wordt met grote zorg en aandacht uitgevoerd. ‘Zo doen we voor het indienen van een kapaanvraag altijd de check of het een rust- of verblijfplaats is voor dieren. Daarnaast wordt in de bomen gekeken of er nesten zitten en worden eventuele holtes gecontroleerd op vleermuizen.’ vult Verschoor aan. 

Groene omgeving
We doen er alles aan om de inwoners en bezoekers van de gemeente Alkmaar te laten genieten van een veilige groene omgeving. Zo zijn in het voorjaar van 2018 zo’n 81 bomen herplant ter compensatie van gekapte bomen. Daarnaast plantte Stadswerk072 in 2018 nog eens 350 bomen bij verschillende projecten verspreid over de gemeente.