Op zaterdag 30 maart kunnen inwoners van de gemeente Alkmaar gratis compost ophalen bij Stadswerk072. Tussen 9.00 uur en 16.00 uur kunt u hiervoor terecht bij de Herculesstraat 71 in Alkmaar. U moet zelf een schep meenemen om de compost in een meegebrachte zak of aanhanger te scheppen. Let wel, het is verplicht om uw aanhanger af te dekken met een zeil of net. Op = op.

Bedankt voor uw gft
Uw groente-, tuin- en fruit-afval en etensresten vormen de basis voor groen gas en compost. Wanneer u de compost in uw tuin gebruikt, hergebruikt u in feite uw eigen afval op een nuttige en duurzame manier. Iedere volle gft-rolcontainer van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Stadswerk072 organiseert deze actie samen met HVC, die het compost beschikbaar stelt. Wij willen u met deze actie bedanken voor het scheiden van uw gft-afval.

Goede kwaliteit
Compost kan alleen gemaakt worden van kwalitatief goed GFT-afval. Daarom is het belangrijk om uw afval op de juiste manier te scheiden. Op de website van Stadswerk072 vindt u tips en leest u wat allemaal bij GFT-afval thuishoort. En meer informatie over het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval en etensresten vindt u op afvalscheiden.nu.

De toepassingen en voordelen van compost
Compost kan gebruikt worden als bodemverbeteraar. Het verbeter de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Compost is goed voor zowel zand- als kleigrond. Zandgrond krijgt meer samenhang en wordt beter vochthoudend, terwijl kleigrond juist meer lucht krijgt en daardoor beter bewerkbaar wordt. Compost gemengd met wat aarde is goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde. Ten slotte gaat compost bodemziekte tegen.