Alle dieselvoertuigen van Stadswerk072 gaan vanaf nu op duurzame Blauwe Diesel rijden. Wethouder Marcel van Zon had de primeur om het eerste voertuig te tanken met Blauwe Diesel. Alkmaar is de eerste gemeente in Noord-Holland waar deze duurzame brandstof beschikbaar is voor weggebruikers. 

Beschikbaar dankzij overeenkomst Stadswerk072 en Tamoil

Stadswerk072 werkt op verschillende manieren aan de verduurzaming van het wagenpark. Als onderdeel hiervan hebben wij besloten alle dieselvoertuigen op Blauwe Diesel te laten rijden. Hierdoor is er voldoende afname om permanent een tank in te richten voor deze duurzame brandstof bij Tamoil tankstation Overdie aan de Bestevaerstraat. De overeenkomst tussen Stadswerk072 en Tamoil geeft ook de Alkmaarders de kans om op Blauwe Diesel te gaan rijden. Wethouder Marcel van Zon vertelt: 

"Bewoners en bezoekers van Alkmaar kunnen bij Tamoil straks kiezen voor schone brandstof en daarmee zelf direct bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Zo zetten we ons gezamenlijk in voor een schone gemeente."

Blauwe Diesel

Blauwe Diesel doet zijn naam eer aan, want het goedje is inderdaad blauw. Blauwe Diesel wordt volledig gemaakt uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen, zoals plantaardige afvalolie. Blauwe Diesel is fossielvrij en emissiearm. De CO2-uitstoot daalt drastisch bij het rijden op Blauwe Diesel. De CO2 reductie kan oplopen tot wel 90%. Future Fuels (de leverancier van de nieuwe brandstof) vertelt:

"Blauwe diesel wordt gemaakt van afval. Het afvalproduct bestaat uit resten van plantaardige oliën die eerst een voedseldoel hebben gediend. De afvalproducten die vrijkomen zodra de grondstof is klaargemaakt voor menselijke consumptie, worden normaal gesproken gestort of verbrand. Nu gebruiken we deze afvalproducten om er Blauwe Diesel van te maken."