Maandag 26 november zijn Stadswerk072 en studenten van het Clusius College begonnen met de aanleg van een lestuin aan de Zijperstraat op Overstad. De 43 geplante boomsoorten en 11 soorten  bosplantsoen vormen ideaal lesmateriaal voor de “groene” opleidingen. De 10 kilo wormen die tijdens de aanplant tegelijk is losgelaten gaan de groei van de bomen bevorderen.  Wethouder Marcel van Zon, verantwoordelijk voor Stadswerk072, verzorgde het startmoment.

Samenwerking Stadswerk072 en Clusius College
Omdat de lestuin van het Clusius College aan de Drechterwaard te weinig ruimte biedt om alle bomen te plaatsen, zocht het onderwijsinstituut naar een alternatief. Daarvoor benaderden zij Stadswerk072, die verantwoordelijk is voor het beleid, beheer en onderhoud van het openbare groen in de gemeente Alkmaar. De samenwerking tussen de twee partijen heeft geleid tot de aanleg van een extra lestuin aan de Zijperstraat.

Inheems bosplantsoen
De nieuwe begroeiing aan de Zijperstraat biedt een gevarieerd aanbod van maar liefst 43 verschillende typen bomen en 11 soorten bosplantsoen. Een bosplantsoen bestaat uit grote struiken als vlieren en meidoorns. De lestuin bestaat voor het merendeel uit inheemse soorten. Inheemse boomsoorten zijn van autochtone afkomst en daardoor vaak extra sterk en geschikt voor de omstandigheden in deze leefomgeving. Voor het samenstellen van de lijst met bomen is gekeken naar soorten die het Clusius College gebruikt als lesmateriaal.

Betere groei bomen door de regenworm
Bij de Zijperstraat zorgen niet bomenvoeding of compost voor een betere groei van de bomen, maar regenwormen. De regenwormen bevorderen de wortelgroei. Dankzij de gangen die zij graven komt er meer zuurstof in de grond en ontstaat een betere water aan- en afvoer. De regenwormen bieden een natuurlijke manier van grondverbetering.

Groen op Overstad
Wethouder Paul Verbruggen, namens het college verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Overstad, is blij met de aanleg van de lestuin: “De reconstructie van de Zijperstraat is onderdeel van de transformatie van Overstad naar een aantrekkelijk gebied om te wonen, werken, winkelen, en verblijven. De bestaande infrastructuur wordt hierop aangepast, waarbij nadrukkelijk ook ruimte wordt gegeven aan de voetganger,  fietser en groen.  Met deze lestuin wordt een parkachtige, educatieve omgeving gecreëerd die bijdraagt aan de transformatie van Overstad.”