Zaterdag 23 maart vestigde Alkmaar het record van grootste stadschoonmaak van Nederland. Door de hele stad ruimden 783 inwoners in totaal 1.017 kilo aan zwerfafval op van de Alkmaarse straten.

Ruim 750 enthousiaste cleaners

In aanloop naar de Landelijke Opschoondag werden er al verschillende opruimacties georganiseerd door scholen, wijkcentra en bewoners. En zaterdag was het zover: de grote finale met wel vijftien acties door de hele stad. Om 15.00 uur werd het startsein gegeven voor de laatste opschoonactie in de Alkmaarse binnenstad. Anderhalf uur later was het tijd om de mooie einduitslag bekend te maken. Door de hele stad zijn 25 opruimacties georganiseerd waaraan 783 Alkmaarders deelnamen. In totaal hebben we met z'n allen 1.017 kilo aan zwerfafval opgeruimd. Wij zijn ontzettend blij om te zien dat zoveel inwoners zich deze week actief hebben ingezet voor een Schoon Alkmaar.

Acties het hele jaar door

Een aantal van de deelnemende acties houden het niet bij één keer per jaar zwerfafval opruimen. In Alkmaar kun je op verschillende locaties meerdere keren per jaar helpen om de stad zwerfafvalvrij te maken, bijvoorbeeld bij:

  • Sup it Up: Nanda van El Kombi organiseert regelmatig sup acties om al peddelend de Alkmaarse grachten schoon te houden;
  • Portiekportiertjes: elke woensdag van 16.00 uur tot 17.00 uur in en rond de Vooruitgang flat aan de Melis Stokelaan;
  • Klaar Mee Loop Mee: organiseert regelmatig een schone wijk wandeling in De Hoef;
  • Plastic Politie: gaan elke maand op pad in 't Rak vanuit buurthuis 't Ambacht;
  • De Blauwe Boom: organiseert regelmatig een actie voor de jonge bewoners in De Hoef;
  • Plastic Recycle Werkplaats: jongeren uit de werkplaats gaan elke woensdag op pad in de Kooimeer;
  • One Bag, One Coffee: haal een tas op bij Grand Café Koekenbier of VERS eten & drinken en vul deze met zwerfafval. Bij het inleveren van een volle tas ontvang je een gratis kopje koffie of thee bij de locatie.

Foto's en video Alkmaar City Cleanup 2019