Maandag 8 april onthulden wethouder Marcel van Zon en directeur NederlandSchoon Helene van Zutphen de eerste gewrapte afvalbak. De unieke print op de afvalbak aan de Langestraat vertelt een stukje over de geschiedenis van die specifieke plek. Hiermee krijgen de afvalbakken in het centrumgebied een stevige kwaliteitsimpuls.  

Gewrapte afvalbakken
In totaal zal Stadswerk072 half mei zo’n 70 afvalbakken vanaf het station tot aan de Schelphoek voorzien van een wrapping. De zwart-wit foto’s uit het Regionaal Archief Alkmaar laten zien hoe die specifieke plek er jaren geleden uitzag. Het wrappen van de afvalbakken is een vervolg op een initiatief van de lokale partij Belangen Alkmaarse Samenleving (BAS) om ondergrondse containers te verfraaien met een mooie print.  

Gescheiden inzameling
Bij een aantal afvalbakken in de Alkmaarse binnenstad wordt tevens een proef gedaan met gescheiden inzamelen. Plastic, blik en drinkpakken en restafval en sigaretten worden gescheiden ingezameld. Bij een succesvolle proef zal dit systeem bij meerdere winkelgebieden ingevoerd worden.  

Samenwerking NederlandSchoon
Het wrappen van de afvalbakken is onderdeel van het Schoon Alkmaar programma. In het bestrijden en het voorkomen van zwerfafval werkt Gemeente Alkmaar samen met kennispartner Nederland Schoon. Stichting NederlandSchoon ondersteunt gemeenten bij de aanpak en monitoring van zwerfafval.