De houten bovenbouw van de Kralingerbrug in de Rijp was aan vervanging toe. In de werkplaats van de aannemer werd in de oorspronkelijke bovenbouw een bijzondere vondst gedaan. Er zat een briefje verborgen in de constructie.

Brug onttakeld
In Alkmaar liggen ongeveer 500 bruggen. Een aantal daarvan zijn voorzien van een mooie houten bovenbouw. Zo ook de Kralingerbrug, gelegen in de Rijp.

Na een hout inspectie was gebleken dat de houten bovenbouw aan het einde van zijn technische levensduur was gekomen. Zodoende moest de brug onttakeld worden. De houten bovenbouw is verwijderd en afgevoerd naar de werkplaats van de aannemer.

Het geheim
Tijdens de werkzaamheden bij de aannemer werd de ontdekking gedaan dat ook deze constructie een ‘klein’ geheim kende. Want net als bij de Dambrug was in de constructie van de Kralingerbrug een briefje verstopt. Het briefje, met de namen van de bouwers van de brug, is er destijds tijdens de bouw ingestopt. Een kleine schat uit het verleden, die wonderbaarlijk goed bewaard was gebleven. In de loods is de monumentale bovenbouw vakkundig nagebouwd en deze week was het zover. De terugplaatsing kon beginnen. Een enorme kraan was nodig om de brug terug te plaatsen. Waar gister de balastkist nog in de kraan hing. Hebben we er vandaag weer een mooie brug terug.