In samenwerking met Stadswerk072 start basisschool De Lispeltuut in september met afval scheiden. Thuis is afval scheiden bij steeds meer mensen de normaalste zaak, maar op scholen (en op het werk) worden vaak alleen papier en batterijen apart gehouden. De Lispeltuut vond het tijd om daarin verandering te brengen. De leraren en leerlingen zijn heel blij dat ze nu ook op school afval kunnen scheiden en zo bij kunnen dragen aan een duurzame toekomst.

Kinderen in de hoofdrol

De leerlingen spelen hierin natuurlijk een belangrijke rol. Zij gaan het namelijk doen, dat afval scheiden. Samen met de leerkrachten zorgen ze dat het afval in de juiste bak terechtkomt, want jong geleerd is oud gedaan!

Daarnaast gaan de leerlingen en hun ouders proberen minder afval te maken. Dit kan door de lunch of fruit-tussendoortje mee te nemen in een broodtrommel of bakje en niet in een boterhamzakje. En door een drinkbeker te gebruiken in plaats van een pakje drinken met rietje.

Pilot
De Lispeltuut doet mee aan een zogenaamde pilot. Een pilot is een soort onderzoek, in dit geval om te kijken hoe scholen het best met afval om kunnen gaan. Samen met De Lispeltuut gaan we ontdekken wat de slimste manier is om afval te scheiden. En daarna gaan we dit ook bij andere scholen toepassen.

Hoe

De school gaat werken met rolemmers die in de normale routes van de vuilniswagen worden meegenomen. En omdat Vroonermeer, de wijk waarin deze school staat, overgaat op ‘omgekeerd inzamelen’ kunnen we ook het plastic, blik en pak bij de school ophalen. Zo zorgen we samen voor het hergebruik van héél veel grondstoffen.