Zaterdag 23 maart (Landelijke Opschoondag) steken alle Alkmaarse opruiminitiatieven de handen uit de mouwen om met honderden inwoners zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Op tientallen locaties in en rond de stad worden clean ups georganiseerd om gezamenlijk het record van grootste stadsschoonmaak van Nederland te vestigen.

Alkmaar is een echte voorloper

De Alkmaar City Cleanup is een initiatief van Gaby van Wonderen van Love Not Waste en wordt ondersteund door Stadswerk072. Gaby: “Alkmaar is de afgelopen jaren een voorloper geworden bij het aanpakken van zwerfafval. Er zijn zoveel bijzondere projecten in de stad actief. In de Alkmaarse straten, buurthuizen en op de grachten. Op 23 maart willen we alle krachten bundelen tijdens Alkmaar City Cleanup en op één dag met zoveel mogelijk mensen, zoveel mogelijk zwerfafval verzamelen. We vragen iedereen om mee te doen en dat kan op heel veel verschillende plekken in de stad. Zo kun je aan de slag in Park de Hout, het stationsgebied, bij diverse wijkcentra en in de binnenstad.”

Het wordt een schoonmaakfeestje

Een van de bijzondere deelnemende locaties is de Plastic Recycle Werkplaats Kooimeer. Daar verzamelen kinderen uit de buurt wekelijks zwerfafval en werken zij recycle-ideeën uit. Tijdens de Landelijke Opschoondag kunt u hier de apparaten van de werkplaats uitproberen en is er een expositie van kunstwerken te zien. Voor een grote groep is dit ook het startpunt om lopend in de wijk of met een SUP-board op het water schoon te maken.

In winkelcentrum De Mare is de Plastic Politie deze dag actief met een grote groep kinderen. Alkmaar Sport organiseert met de Alkmaarse sportverenigingen een schoonmaak rondom sportcomplex De Meent en zwembad de Hoornse Vaart. “Er zijn zowel schoonmaakacties in de ochtend als in de middag en op alle locaties wordt er een feestje van gemaakt. De koffie, thee en limonade staat klaar na het schoonmaken. Ook zijn er prijzen te winnen voor de teams die het meeste afval verzamelen, de teams met de meeste deelnemers en het team wat het mooist is uitgedost. Creativiteit wordt dus beloond.” vertelt van Wonderen.

Feestelijke afsluiting

Love Not Waste organiseert ‘s middags vanaf 15:00 uur de grote afsluiter in de binnenstad. Na een cleanup wandeling van een uur worden de eindresultaten van alle acties bij elkaar opgeteld en de prijswinnaars bekendgemaakt. De organisatie hoopt met Alkmaar City Cleanup het recordaantal deelnemers en kilo’s zwerfvuil te vestigen en daarmee de grootste stadsschoonmaak van de Landelijke Opschoondag te worden. Uiteraard is Stadswerk072 deze dag ook aanwezig. Bij onze informatiestand op De Paardenmarkt geven wij ‘s middags advies over het programma Schoon Alkmaar en omgekeerd inzamelen.

Aanmelden

Wilt u meedoen aan de Alkmaar City Cleanup? Dan kunt u zich aanmelden voor een reeds georganiseerde actie of zelf een actie aanmelden via www.supportervanschoon.nl/alkmaar.