De 'kiddies' in Alkmaar maakten tijdens de herfstvakantie op verrassende wijze kennis met het thema 'afval'. Stadswerk072 vindt het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd inzien dat afval een grondstof is voor iets nieuws. Het Afval-lab voor Kiddies sponsorden wij dan ook graag.   

Beleven, ontdekken en onderzoeken met het Afval-lab

Het Afval-lab van Marije van der Stelt is een rijdende groene, open te klappen caravan, annex lab, om afval te onderzoeken en te upcyclen. Voorafgaand aan de grote dag bezocht Marije de vestigingen al eerder. Marije:

"Deze workshops waren een stukje inhoudelijke voorbereiding op mijn komst met het Afval-lab. De oudere kinderen schreven tijdens deze workshops zelf een nummer over afval. Voor de jongere kinderen had ik Fien mee, dit is een pop die is gemaakt van allerlei stukjes afval. Samen met Fien gingen we aan de slag met afval sorteren in verschillende bakken." 

Dinsdag 23 oktober streek het Afval-lab neer bij Kiddies kinderdagverblijven. Kinderen van 3 tot en met 13 jaar gingen deze dag aan de slag met activiteiten waarbinnen beleving, ontdekken en onderzoeken centraal stonden. In groepjes volgden de kinderen drie workshops. Samen met muzikant Alan trommelden de kinderen erop los met petflessen. In de tweede workshop werkten zij aan een mooi schilderij van petflesdoppen. De laatste workshop vond echt plaats in het Afval-lab zelf. Hier maakten de kinderen door aardappelzetmeel op te warmen zelf bioplastic. Dit leverde verschillende gekleurde potjes slijm op.  

Opruimmiddag

Elke locatie van Kiddies in Alkmaar organiseerde vorige week ook een opruimmiddag. Tweehonderd Alkmaarse kinderen uit verschillende wijken gingen aan de slag met het opruimen van zwerfafval in de wijk. Zo helpen deze jonge inwoners om Alkmaar weer een stukje schoner te maken. Stadswerk072 leverde de grijpers en handschoenen voor deze opruimmiddag.   

Opruimactie Kiddies